31 mar 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 9 i prezenty wielkanocne


Witajcie kochani
super, mamy sobotę 
ale dzisiaj nie mam za dużo  czasu na to
żeby poplotkować
dzisiaj, chyba jak wy wszyscy, jestem zalatana 
i nie mam czasu zabardzo na
-sobotnią kawę u Reginy-
ale chwila przerwy przyda się każdemu






więc pokażę wam co już jest gotowe

gotowe są 

prezenty na jutro





4 małe chałki 

50 g masła w kawałkach
300 g mleka
20 g świeżych drożdży
20-60 g cukru ( ile kto lubi)
550 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 jajko ( lekko ubite do posmarowania chałki)
płatki  migdałów



przygotowanie w thermomixie

Przygotuj i lekko nasmaruj  masłem miskę, bedzie potem potrzebna

Do naczynia miksującego należy dodać mleko, masło, rozdrobnione drożdże i cukier 
i podgrzewać przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 2
Dodaj mąkę i sól i zagniataj przez 3 min /  obroty - "ugniataj" i przełóż do przygotowanej miski i przykryj wilgotną ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, 
około 1 godziny.
Przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia, podzielić ciasto na cztery części, 
a następnie podzielić każdy kawałek na trzy części 
i zawinąć każdy kawałek ciasta w warkocz, w cztery warkocze
w ten sposó
Zklej pasy razem na jednym końcu i plec je w warkocz. 
Przykryj 4 splecione warkocze  wilgotnym ręcznikiem kuchennym 
i pozostaw na około pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Posmaruj warkocze jajkiem i posyp je migdałami ( jak lubisz)  
i piecz przez około 20 minut / 180 stopni.

Jeżeli chcesz zrobić tylko jedną dużą chałke, 
należy przedłużyć czas pieczenia na okolo 30 minut

Zrobiłam 4 małe chałki, ponieważ chcę je rozdać jako prezenty wielkanocne, razem z masłem malinowym i Lemon Curd, oczywiście wszystko  wykonane Thermomixem






ok koniec przerwy, 
muszę do kuchni
bo rano o 11stej  będzie nas o 7 osób więcej w domu
i na pewno każdy będzie trochę głodny
więc muszę conieco przygotować :)





 życze Wam pogodnych i zdrowych
świąt wielkanocnych

Regina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY