11 mar 2018

Wielkanoc - Malinowe masło i Lemon Curd




Wkrótce jest Wielkanoc

zaczynają się plany, co przygotować na świąteczny stół



mam dla was kilka pomysłów
na wielkanocny brunch
na świąteczne śniadanie
n.p. dwa takie kremy do bułeczek




Malinowe masło


Składniki

300 g zamrożonych malin
300 g masła/ miękkiego
150 g cukru

Wykonanie w thermomixie

Daj zamrożone maliny do naczynia miksującego i rozdrobnij 15 sekund / obroty 8, następnie podgrzej przez 3 min / 37 stopni / obroty 2
Dodaj masło w  kawałkach i mieszaj przez 3 minuty / obroty 5-6 (na zmiane)
Załóż motylek i mieszaj na krem przez 2 min / obroty 4.
Malinowym masłem są goście zawsze zachwyceni, nie wiem jak czesto już je robiłam:)






i coś angielskiego

Lemon Curd

pyszny, mocno cytrynowy krem
na bułeczki, na naleśniki, na owoce, 
do przekładania biszkoptów, na tarte cytrynowa

składniki

240 g cukru
3-4 cytryny organiczne, nie poddane obróbce cytryny
w tym 2 obrane, potrzebujemy cienkie skórki z cytryn, bez białych skórek ( białe sa gorzkie)
 i sok ze wszystkich cytryn
120 g masła miękkeigo
3 jajka

Przygotowanie w Thermomix

Wsyp cukier do garnka miksującego i zrób cukier puder przez 15 sekund /  obroty 10
Cytryny należy dobrze umyć i zalać na chwilę wrządkiem, dobrze wytrzeć.
Obierz dwie cytryny i dodaj skórki z cytryn do cukru pudru 
i rozdrobnij  wszystko razem przez 20 sekund / obroty 10,
zsuń wszystko łopatką na dól

Dodaj masło, jajka i 150 g soku z cytryny 
i podgrzewaj bez miarki przez 20 minut / 90 stopni / obroty 2
Załóż miarkę i wymieszaj Lemon Curd 25 sekund / obroty 6.
Wlej  gorące do słoików i natychmiast zamknij
Przechowywać należy w lodówce
pięknie zapakowane - to świetny prezent, n.p. idealny jako wielkanocny  prezent 




życzę wam smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY