22 kwi 2018

Rabarbarowo-truskawkowe crumble z lodami waniliowymi

Rabarbarowo-truskawkowe crumble 
z lodami waniliowymi





też uwielbiacie rabarbar?
ja bardzo
dlatego jak zobaczyłam w sklepie to odrazu kupiłam
i odrazu przerobiłam mój przepis na crumble






Co potrzeba :

80 g migdałów (30 g plus 50 g)
80 g mąki
60 g masła
40 g brązowego cukru
40 g cukru waniliowego ( 2 razy 20 g)
1 żółtko jaja
trochę mąki i cukier puder

500 g mieszanki mrożonych owoców - maliny, jagody, truskawki itp
lub
tak jak ja zrobiłam, 3-4 łodygi rabarbaru swieżego a reszta to mrożone  truskawki i maliny ( bo tylko to miałam)

Lody waniliowe lub sos waniliowy
forme na tarte albo inną płaską forme do pieczenia






przygotowanie w thermomixie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni

Dodaj 30 g migdałów do garnka miksującego 
i posiekaj przez 5 sekundy / obroty 5 
i przełóż do miseczki.

dadaj pozostałe 50 g migdał do ​​garnka miksującego i zmiel przez 10 sekund / obroty 6, 
teraz dodaj mąke, brązowy cukier, masło, 20 g cukru waniliowego i 1 żółtko 
i wymieszaj wszystko od 10 do 15 sekund / obroty  6

Rabarbar i mrożone owoce ułóż  na płytkie naczynia do pieczenia 
(wielkość tak 25 x 30 cm) 
posyp 1 łyżką mąki, 30 g posiekanych migdał i 20 g cukieru waniliowego  i wymieszaj 
(jak lubisz bardziej  słodsze to jeszcze troche cukru na góre, rabarbar jest często bardzo kwaśny )

Teraz rozprowadź kruszonke na całej powierzchni

Piec trzeba przez 40 minut - 180 stopni

posyp ciepłe crumble cukrem pudrem
Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym









Co tu mówić,  było pyszne, 
ciepłe crumble z lodami waniliowymi i pyszną kawą,
 wszystko na dworzu w ogrodzie, 
to sie nazywa niedziela wiosna :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY