29 lip 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 23 plus grillujemy

Witajcie kochani

czas na sobotnią kawe u Reginy

czas troche poplotkować
ok zrobiła się już niedziela ;)
ale jakoś ten czas leci
i te straszne upały jakie u nas są
i do tego impreza za imprezą,
ale co się odwlecze 
to nie uciecze :)
poplotkujemy sobie dzisiaj


Co u was kawka czy herbatka






u mnie  herbatka :)
oczywiście w te upały w ogrodzie
póki jeszcze rano przyjemne powietrze było
potem w upale
nie ma chętnych do wyjcia ,
dopiero wieczorem na grilla :)







mój dziesiejszy temat to grillowanie


mam dwa przypisy dla was


Może zaczne od deserku
ten deser wymyśliła moja córka
bo byla wiosna, córka była na pierwszego grilla w tym sezonie zaproszona
i powiedziała, że przyniesie deser
to mówiąc miał na myśli nasz ulubiony deserek,
( do tej pory ja go robiłam)
ale jak zabrała się za robienie
to się okazało że musi ubijać śmietane 
i prędzej już powinna zagotować budyń 
i poczekać aż ostygnie
to oczywiście było jej to za dużo pracy
i zamieniała 
bitą śmietana na mascarpone
a budyń poprostu ominęła 
i tu jest  od tego momentu
nasz nowy ulubiony i szybko zrobiony
deser 
do zabrania jak jesteśmy zaproszeni na grilla
albo na grill we własnym ogrodzie



Deser 
Co potrzeba

250 g mascarpone
500 g serka twarogowego
2-3 dojrzałe banany
sok z 1 cytryny
słoik z wiśniami 
( własnej roboty zaprawione wiśnie /kompot ) 
albo kupione, my kupujemy :)
wiśnie należy odlać i potrzeba tak ok. 300-350 g wiśni
200 g mrożonych malin
1-2 łyżki cukru waniliowego
cukier  - jak słodko kto lubi, ale nie trzeba dużo bo banany i wiśnie są już słodkie, można również zamiast cukru zrobić z miodem
czekolada w wiórkach do posypania








wykonanie

wrzucamy do naczynia miksującego:
mascarpone, serek twarogotwy, banany w kawałkach, sok z cytryny, cukier waniliowy i cukier 
mieszamy 15 sekund / obroty 6 

przekładamy do dużej miski
i mieszamy z mrożonymi malinami i wiśniami
wstawić do lodówki na 1-2 godziny
przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi

Można zostawić w dużej misce i każdy sobie sam nakłada ile chce, albo już poprzekładać np. do  szklaneczek  i serwować 







Jeżeli przygotowujemy grilla u siebie w domu
jest jeszcze innych dużo przygotowań potrzebnych
Miejsca do siedzenia, kocyki, bo póniej będzie chłodno




oświetlenie jak sie zrobi cimno




napoje trzeba przygotować



szklanki wypolerować








a w między czasie można sałake jakąś przygotować
i tutaj wypróbowałam dla was
niemiecki HIT sałatkowy 2018 :)
całe lato widze kilka razy dziennie jak kobitki się chwalą,
że zrobiły sałatke makaronową z gyrosem

no i mnie tym tak denerwowały ;)
że zaryzykowałam i zrobiłam też :)





sałatka makaronowa z gyrosem

co potrzeba

500 g mięsa gyros ( można samemu przyprawić albo już przyprawione mięso kupić)
200g makaronu, np. świderki
250 g małych pomidorków
1 duży ogórek
1 czerwona papryka
serek typu feta 200-250 g 
mała puszka kukurydzy
1 ząbek czosnku
1 cebulka
400 g jogurtu naturalnego
150 g creme fraich
1 łyżka oleju z oliwek
po pół łyżeczki : soli, pieprzu, papryki, oregano i suszonego koperku

wykonanie 

Najpierw trzeba usmażyć mięso na patelni i ugotować makaron

przestudzić

W tym czasie pokroić na małe kawałki ogórka, paprykę i feta serek, pomidorki na pół.

Do przestudzonego mięsa i makaronu dodać ogórka, papryke, feta serek, pomidory, kukurydze i wymieszać




teraz cebule przekroić na pół i wrzucić do naczynia miksującego, dodać czosnek i rozdronić przez 5 sekund / obroty 5, 
dodać jogurt, creme frech i wszystkie przyprawy i wymieszać 10 sekund / obroty 4

przelać do mięsa, makaronu i warzyw i wymieszać wszystko 
i wstawić na godzinke do lodówki

Teraz mogę potwierdzić - bardzo dobra sałatka :)



pozdrawiam

życzę wam udanego grillowania

Regina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY