1 wrz 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 28 plus brzoskwiniowe szaleństwo


Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy
czas trochę poplotkować
Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?







U nas była kawusia
filiżaneczkę przywiozłam sobie z gran canaria ;)
chyba już pisałam o mojej 
kubeczkowej chorobie :)




Kawusie można było jeszcze wypić na tarasie
chociasz niby się zacząła jesień,
ale było przyjemnie posiedzieć na tarasie

u mnie troche spokojniej
żadne wesela, przyjęcia czy rozpoczęcie szkoły
narazie mamy wszystko za nami :)

czyli w spokoju
pije moją kawkę
przeglądam przepisy w czasopismach
i zaczynam robić na drutach
jeszcze nie mam żadnego projektu
ale już wyjęłam druty i wełne :)




o ogrodzie jest tyle ślicznych kwiatów,
że nie wiem które mam wam pokazać 





Będąc w ogrodzie
widziałam
że zanosi się w tym roku
na bardzo bardzo dużo brzoskwinii u nas
mam drzewko,
które bardzo późno ma dojrzałe owoce do zrywania
myśle że jeszcze 2-3 tygodnie potrzebują,
żeby wyglądały tak ślicznie i smacznie


ale musze zacząć już planować
co z nich zrobię
żebym nie była potem zaskoczona
jak nagle wszystkie będą czekały na przerobienie


no i rzuciłam okiem
co tak robiłam w poprzednie lata
 np. była zupka


Zupka z brzoskwinii




co potrzeba 


350 g marchwi
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 cebula
30 g oliwy z oliwek
125 g białego wina
4 brzoskwinie
250 g wody
1 łyżeczka pasty/ bulionu warzywnego
Sól i pieprz
trochę śmietanki



przygotowanie za pomocą thermomixa

1. Obierz ziemniaki i marchew i pokrój na kawałki, przekrój cebulę na pół

2. Umieść ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek w naczyniu do mieksowania 
i posiekaj przez 7 sekund / obroty 5 

3. Dodaj olej i gotuj przez 4 minutz / 120 stopni / oborty  2

4. Dodaj  białe wino
5. Dodaj pokrojone na ćwiartki brzoskwinie i rozdrobnij  5 sekund / oborty 5

6. Dodaj 250 g wody i pasty warzywnej i gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obrota 3
7.  następnie zmiksj przez 30 sekund / obroty  zaczynając od  5 do 7 - uwaga gorące

8. Dopraw solą i pieprzem
9. można podawać ze śmietanką



Następnie znalazłam przepis na 

ICE TEA konzentrant





składniki:

3-4 brzoskwinie
500 g cukru
sok z cytryny
1000 g wody
4 torebki z czarnej herbaty






przygotowanie za pomocą thermomixa

1. Umyj, obierz  i poćwiartkuj brzoskwinie i umieść w naczyniu miksującym, 
posiekaj 2  sekundy / oborty 6
2. Dodaj cukier, sok, cytrynę i wodę i gotuj bez miarki 20 min / 100 stopni / oborty  1, 
po około połowie czasu zmień na obroty na 2

3. następnie włożyć 4 torebki z herbatą do naczynia miksującego, zamknij  naczynie do miksowania  i pozostawić torebki z herbatą na około 10 minut

4. Po około 10 minutach wyjmij torebki z herbatą i teraz przelej wszystko przez sitko 
lub tak jak ja to zrobiłem, najpierw jeszcze zmiksowałam , a dopiero wtedy przez sito.

5. przelej syrop z powrotem do naczynia miksującego 
i gotuj na około 3-4 minuty / 100 stopni / oborty 1 

6. Ostrożnie przelać gorące  do czystych butelek i zakręcić

7. syrop / koncentrat smakuje super z wodą, z wodą mineralną i kostkami lodu


Może jest dużo cukru, ale za to bez dodatków i barwników i z własnego drzewa




a tą marmoladę zrobię tym razem chyba dwa razy
jeny jakie to było pyszne,
chyba najlepsza marmolada jaką kiedykolwiek robiłam :)


marmolada z brzoskwiń i amaretto 




składniki:
1000 g brzoskwiń
200 g Amaretto
600 g cukru żelucjącego 2: 1
50 g białej czekolady
Sok z cytryny





przygotowanie za pomocą thermomixa

1. Umyj i usuń pestki z brzoskwiń i umieść w naczyniu miksującym, 
a następnie zmiksuj przez 5 sekund / oborty 8

2. Włóż wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady do naczynia miksjącego 
i gotuj przez 15 min / 100 stopni / oborty 2

3. Zrób próbkę żelującą i, jeśli to konieczne, 
dodaj trochę cukru żelującego i kontynuuj gotowanie przez około 5 minut

4. Dodaj białą czekoladę i rozpuść ją przez 30 sekund / oborty 2 
i natychmiast przelej do wyparzonych słoików,  dobrze zamknij i odwróć do góry dnem na około 10 minut


dobra plany gotowe
teraz czekam aż brzoskwinki będą słodkie i dojrzałe

życzę wam milego weekendu
pozdrawiam
Regina

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY