22 gru 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 42 i likierek na święta

Witajcie kochani

Czas na sobotnią kawę u Reginy


czas trochę poplotkować

o mały włos bym 
zapomiała, że dzisiaj sobota
przygotowania na wigilie i święta
w trakcie
ale chwilę usiądę
i poplotkuje z wami






Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?
co u was ciekawego?
jakie macie plany na przyszły tydzień?
jak spędzacie święta?



u nas do kawusia
i moje własnoręcznie
zrobione pralinki

pyszne
przepis wstawiłam tutaj

https://www.regina-miksuje.pl/2018/12/pralinki-z-amaretto.html

zwierzaczki pozowyły już
do świątecznych zdjęć


i w ogóle wszędzie
jest kolorowo i świątecznie



martwie się trochę
bo punktualnie
z urlopem przedświątecznym
rozłożyło mnie przeziębienie

może za długo czekałam
z moja miksturą

moja anty grypina juz gotowa, 
mam nadzieje że mi pomoże
stanąć szybko na nogi


ó

tutaj znajdziecie przepis
na to cudo

https://www.regina-miksuje.pl/2018/02/anty-grypina.html



prezenty już popakowane
choinka ubrana
tak że wszystko według planu
mimo przeziębienia



i mam jeszcze przepisik dla was
może jeszcze się komuś
przyda


zrobiłam siuśki jednorożca, marcepanowy 
i ajerkoniak z pomarańczą

przepisik dla was
na 
ajerkoniak z pomarańczą

co potrzeba

200 g cukru
1 ekologiczną pomarańcz
(potrzebujemy skórki i sok)
1/2 laski wanilii
250 g śmietany ( płynnej - 30 % )
250 g wódki
8 żółtek

wykonanie przy pomocy thermomixa

pomarańcz obieramy cieniuko ( bez białej skórki ,ona jest gorzka)

do naczynia miksuącego wrzucamy cukier, skórki pomarańczy i pół laski wanilii
rozdrabniamy przez 20 sekund/ obroty 10

jeżeli potrzeba, zsuwamy wszystko na dół  i powtarzamy rozdrabnianie

teraz dodajemy 100 g soku z pomarańczy, śmietanę, wódkę i żółtka
i gotujemy 9 minut / 70 stopni/ obroty 4

przelewamy na jednej dużej albo dwóch mniejszych butelek
 np. dwie po pół litra

zamykamy i czekamy aż ostygnie
przechowywać należy w lodówce
w lodówce można do 3 miesięcy przechowywać






życze wam przyjmnego
i mało stresowego
 weekendu

buziaczki

Regina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY