30 gru 2018

zupka kremowa batatowo-marchewkowa

witajcie kochani

w związku, 
że dzisiaj trochę przesadziliśmy z ilością kalorii
na kolację była tylko zupka




zupka kremowa batatowo-marchewkowa



co potrzeba

2 cm imbiru świeżego z plastekach
60 g pora, biała część pokrojona w 2-3 cm plastrach
1 czerwona cebulka
20 g masła albo oleju kokosowego
300 g batatów, obranych i pokrojonych w kawałki
300 g marchewki, obranej i pokrojonej z kawałki
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka bulionu warzywnego
600 g wody
pół łyżeczki soli
trochę pieprzu i chilli
sok z połowy pomarańczy

przygotowanie przy pomocy thermomixa

wrzucamy imbir do naczynia miksującego 
i rozdrabniamy przez 5 sekund / obroty 6

zsuwamy wszystko na dół

dodajemy pora i cebule i rozdrabniamy wszystko 
przez 5 sekund / obroty 5

znowu zsuwamy wszystko na dół
dodajemy masło albo olej kokosowy 
i szklimy przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1

teraz dodajemy bataty i marchwkę i rozdrabniamy przez 8 sekund / obroty 5

dodajemy wodę, bulion, sól, pieprz, cynamon
i gotujemy przez 15 minut / 100 stopni / obroty 1

teraz dodajemz sok z połowy pomarańczy i miksujemy zupkę 
przez  40 sekund / obroty zaczynamy od 5 kończymy na 9

rozlewamy do talerzy i posypujemy suchą chili






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY