16 kwi 2019

Chałka i dżem malinowy z awokado

świeta wielkanocne się zbliżają
co za smakołyki planujecie?

ja już na rozgrzewkę zrobiłam chałkę
i do tego nowy dżemik

musiałam wypróbować czy dobre
no i dobre :)

najpierw przepis na naszą ulubioną chałkę



50 g masła w temperaturze pokojowej w kawałkach
plus trochę do wysmarowania miski
300 g mleka
20 g świeżych drożdży
20-60 g cukru ( ile kto lubi)
550 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1 żółtko ( lekko ubite do posmarowania chałki)
płatki  migdałów albo perłowy cukier



przygotowanie w thermomixie

Przygotuj i lekko nasmaruj  masłem miskę, będzie później potrzebna

Do naczynia miksującego należy dodać mleko, masło, rozdrobnione drożdże i cukier 
i podgrzewać przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 2

Dodaj mąkę i sól i ugniataj przez 3 min /  obroty - "ugniataj" 

teraz przełóż do przygotowanej miski i przykryj wilgotną ściereczką kuchenną 
i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, 
około 1 godziny.

przyznam się bez bicia, że bardzo często ten proces omijam, poprostu bez tej godzinnej przerwy w misce przystępuje do dalszego punktu. Z reguły nie mamy czasu żeby tak długo czekać i do tej pory za każdym razem chałka wyszła


Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, 
podziel ciasto na trzy części , około 40-45 cm długie
i spleć z nich warkocz
w ten sposó
Sklej 3 pasy razem na jednym końcu, tak żeby się trzymały i spleć je w warkocz, a na końcu sklej ponownie
Przykryj warkocz wilgotnym ręcznikiem kuchennym 
i pozostaw na około pół godziny.


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Posmaruj warkocz żółtkiem i posyp je migdałami  albo perłowym cukrem
i piecz przez około 30 minut / 180 stopni.




żeby sprawdzić czy chałka się upiekła, popukaj i jak będzie się pusto słyszało, 
jest gotowa

proszę poczekać z krojeniem na kawałki, aż przestygnie

smakuje z masełkim i dżemem 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY