Witajcie kochani
dzisiaj mam dla was przepis
naszego ulubionego likieru
Likier z białej czekolady i amaretto
my nazywamy go chętnie marcepanowym likierem
SKŁADNIKI
200 g białej czekolady
100 g cukru
600 g śmietany
400 g Amaratto
i 1 jajko
Sposób wykonania w thermomixie
2. Zsuń czekoladę łopatką na dół i rozpuść przez 4 min / 50 stopni / obroty 2
3. Dodaj jajko i cukier do naczynia miksującego i mieszaj przez 5 sekund / obroty 4
4. Dodaj śmietanę i podgrzewaj przez 5 min / 80 stopni / oborty 2
w tym czasie dodawaj powoli Amaretto
6. Przelej natychmiast goracy likier z białej czekolady do czystych butelek i ostudź
7. Przestudzone butelki prosze przechowywać w lodówce
Likier z białej czekolady- wykonany w Thermomixie - jest świetny jako prezent,
w kieliszeczku z kostką lodu - mhhhh...
Smakuje również wybornie polany na zapiekane jabłka lub na lody waniliowe, albo z gorącym mlekiem w kubeczku ;)
Życzę smacznego
i pozdrawiam
Regina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz