27 cze 2019

Zapiekane pieczarki i risotto - obiad na szybko

Witajcie kochani

dzisiaj mam taki przepis na szybkiego
jak się nie ma czasu
i
jak w sumie nie ma nic w domu 
nikt nie chce iść na zakupy
satysfakcja - dobrze, że mam thermomix

tak było u nas
więc przeleciałam co w szafie i lodówce
i były 
zapiekane pieczarki i risotto :)


ciąg dalszy


najpierw pieczarki, bo one wylądują w piekarniku

co potrzeba:

6-8 dużych pieczarek, takich bardzo bardzo dużych ( jak takich nie macie, nie zawsze można kupić, więcej małych
100-150 g serka typu philadelphia
2 ząbki czosnku
sporo pietruszki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
eventualnie ser żółty do posypania

Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek i pietruszkę
i rozdrabniamy przez
5 sekund / obroty 8
nóżki z pieczarek oddzielić i wrzucić do czosnku i pietruszki
rozdrobnić przez
5 sekund / obroty 5
zsunąć wszystko na dół, dodać serek, sól i pieprz
i wymieszać
przez 6 sekund / obroty 4
teraz wypełniamy kapelusze pieczarek kremem,można posypać serem żółtym
i zapiekamy około 20-25 minut przy 180 stopniach w piekarniku ( zależy jakie duże pieczarki)
moje wyglądają przysuszone, bo była za długo w piekarniku ( koleżanka zadzwoniła ;)


w tym czasie przystępujemy do robienia risotto

co potrzeba:

40 g sera parmezan albo ja wzięłam gouda, bo innego nie miałam
1 cebulka
20 g i 20 g masła
10 g oliwy z oliwek
350 g ryżu typu risotto
60 g białego wina
850 g wody
1-2 łyżeczek bulionu warzywnego 
1 łyżeczka soli


wykonanie przy pomocy thermomixa

do suchego naczynia wrzucamy ser parmezan albo inni 
i rozdrabiomy przez 10 sekund / oborty 10
przesypujemy do innago naczynia, będzie później potrzebny
nie trzeba myć naczynia
wrzucamy cebulkę
i rozdrabniamy przez 5 sekund / obroty 5
zsuwamy cebulkę na dół naczynia
dodajemy 20 g masła i olej z oliwki
i dusimy przez 3 minuty / 120 stopni / oborty 1

dodajemy ryż i dusimy, bez zakładania miarki 
przez 3 minuty / 120 stopni / obroty lewe 1

dodajemy wino i duismy jeszcze raz bez zakładania miarki 
przez 1 minute / 100 stopni, lewe oborty 1

Teraz dodajemy wode, bulion i sól
ważne - kopystką wymieszać wszystko, szczególnie przy dnie naczynia miksującego, żeby się nic przypaliło

Zamiast miarki nakładamy koszyczek
i gotujemy
przez 13 minut / 100 stopni / obroty lewe 1

teraz zostawiamy risotto na minutkę w naczyniu miksującym,
a następnie przekładamy wszystko do miski i dodajemy masło i parmezan
mieszamy i serwujemy razem w zapiekanymi pieczarkami

Oczywiście można w tym czasie jak pieczarki w piekarniku a w thermomixie risotto, to wrzucić coś na patalnie, jak na przykład mamy w domu członka rodziny, co bez mięsa ani ciut ciut ;) albo żeby było więcej. Super pasuje też sałatka albo surówka




pozdrawiam 

Regina

a tu jeszcze inne propozycje na szybkie obiady:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY