7 paź 2018

jesienny gulasz z soczewicy, dynii i piersi kurczaczka

witajcie kochani
co mam dzisiaj za przepis dla was

jesienny gulasz z soczewicy, 
dynii i piersi kurczaczka



Wykonanie




co potrzeba


1 ząbek czosnku
imbir - około 2 cm w cienkich plasterkach
1 cebula, przekrojona w pół
20 g oleju
700 g wody
2 łyżeczki bulionu warzywnego
300 g dyni hokkaido w kawałkach wielkości  około 2 x 2 cm
200 g marchwi w plasterkach
20 g soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczki curry
1/4 łyżczki zmielonego kminku
200 g czerwonej soczewicy
300 g fileta z piersi kurczaka w kawałkach wielkości jak dynia






wykonanie przy pomocy thermomixa

1. Włóż czosnek i imbir do naczynia miksującego i posiekaj na 3 sekund / obroty 8, 
2. zsuń na dół
3. Dodaj cebulę, posiekaj 3 sekund / obroty 5 i zsuń na dół
4. Dodaj olej i przyszklij cebulkę z czosnkiem  przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1
5. Dodaj wodę, bulion warzywny, dynie, marchew, sok z cytryny, sól, curry i kminek 
i gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 0,5
6. Dodaj soczewicę i pierś z kurczaka, gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 0,5

serwuj odrazu na ciepło z łyżeczką śmietanki albo jogurtu naturalnego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY