czas na
sobotnią kawe u Reginy
czas trochę poplotkować
czas trochę poplotkować
co piliście dzisiaj
u nas była kawusia
ciasta piec nam się dzisiaj nie chciało
jutro jesteśmy na dużą imprezke zaproszeni
więc nie brałam się do pieczenia
a na sobotę
kupiliśmy sobie parę smakołyków :)
a w ogrodzie?
czerwone porzeczki czekały na mnie
trzeba było podnieść dupke
a teraz są już zerwane i przerobione
trzeba było podnieść dupke
a teraz są już zerwane i przerobione
Likier porzeczkowy
składniki
500 g czerwonych porzeczek
300 g wody
200 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g rumu (białego)
wykonanie w thermomixie
1. umyć porzeczki i oddzielić od łodyg,
2. Dodać czerwone porzeczki, wode i cukier do naczynia miksującego
i gotować 15 minut / 100 stopni / obroty 1
3. Połóż czerwone porzeczki na sito, przecieraj sok, jeśli chcesz, zrób to 2-3 razy i wyduś tyle soku ile możliwe
4. Dodaj sok do naczynia miksującego
i gotuj z cukrem waniliowym 3 min / 100 stopni /obroty 1
5. Dodaj rum i gotuj przez kolejne 2 minuty
Likier od razu (gorący), ( jak chcesz możesz jeszcze raz przez sitko przelać )
przelać do czystych butelek i natychmiast zamyknąć
żel z porzeczek
co potrzeba
500 g porzeczek (potem 250 g soku z porzeczek)
200 g cukru żelujacego 2: 1
wykonanie
1. umyć porzeczki i oddzielić od łodyg,
2. Dodaj czerwone porzeczki do naczynia miksującego
i zmiksuj przez 4 sekundy / obroty 6
3. Gotuj przez 8-9 minut / 100 stopni / obroty 2
4. Następnie wyduś sok przez sitko, potrzebny jest sok
5. Pozostaw 250 g soku do przestygnięcia i wtedy dodaj do naczynia miksującego, dodaj tez cukier żelujacy i gotuj przez 8 min / 100 stopni / obroty 3
jak się zacznie gotować, uważaj żeby nie wykipiało, zmniejszyj temperature na 95 stopni
6. Zrób próbkę żelu i natychmiast przelej do przygotowanych słoików
i natychmiast zamknij
jeżeli żel z porzeczek jest za mocno płynny, pogotuj jeszcze 2-3 minuty
A nasza księżniczka jak zwykle pilnie pilnuje domku ;)
ale pijecie wystarczająco dużo wody codziennie?
my robimy co możemy :)
Życzę miłego weekendu
Pozdrowienia
Regina
Czy zamiast rumu można dać czysta biała wódkę ?
OdpowiedzUsuńja dodałam i jest pyszne
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńwydaje mi sie ze tak, nie powinno byc problemu :) alkohol jest alkohol :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeszce jedno pyta ie co daje zamknięcie gorącego likieru w butelce ? Ma tam stać jakiś czas czy można to pić po zrobieniu ?
OdpowiedzUsuń