10 lis 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 37 plus laugenbrotchen

Witajcie kochani

Czas na sobotnią kawę u Reginy

czas trochę poplotkować








Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?
co u was ciekawego?
jakie macie plany na przyszły tydzień?

u mnie kawusia 
i pare kolorii do tego
a co tam jak szaleć to szaleć :)




a tak to mam dzisiaj znowu
parę zdjęć
ze spacerku z córką i jej konikiem





koniki stoją już na noc
w stajni
do tej pory były cały czas na łące
dzień i noc,
ale noce zrobiły się chłodne
i wieczorem wszystkie konie są w stajni



nasze ulubione bułeczki
raz wypóbowałam
teraz będę je częściej robić 
nie wiedziałam że tak łatwo można je zrobić, 
zwasze je tylko kupowała,


tzw. laugenbrotchen
nie wiem jak te bułki nazywają się po polsku
chyba bułki bawarskie


bardzo bardzo popularne bułki na terenie Niemiec
Austrii und Szwarcjarii,
charakterystyczne w kulturze niemieckiej
można je robić w różnej formie
nie tylko bułeczki , 
ale tez podłużne małe bagietki albo brecle ( typowe na bajerach)

to jest wypiek bułek 
które zostały przed upieczeniem zanurzone 
w roztworze sody kuchennej z solą

 co potrzeba

300 g wody
1 kostkę drożdży ok. 40g
500 g mąki pszennej ( my bierzemy nieraz orkiszową)
2 łyżeczki soli

oprócz tego
1000 g wody
40 g sody
1 łyżka soli

Dodaj wodę i drożdże do garnka miksującego 
i podgrzewaj przez 2 minuty / 37 stopni / obroty 2

Dodaj mąkę i sól i ugniataj przez 2 minuty

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na pół godziny

następnie uformuj 10 lub więcej bułeczek 
rozgrzewymy piekarnik do 200 stopni
Teraz wlej wodę i wsyp sodę i sól do garnka i zagotuj na kuchence
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia

przykręć płyte kuchenki tak, aby woda gotowała się tak tylko trochę

Umieść bułeczki jedną po drugim na dużej łyżce albo nabierce i zanurz w gorącym ługu każdą przez około 40 sekund
następnie połóż na blachę do pieczenia
Gdy wszystkie będą gotowe, naciąć na wszystkich krzyżyk  i posypać grubą solą
kto chce może też trochę posypać serem, albo parmezan 

i piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut
ostudzić i serwować

smakują najlepiej w dniu, w którym zostały upieczone




życzę wam 
udanej niedzieli




buziaczki
Regina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY