18 paź 2018

chrupki chlebek skandynawski


Witajcie kochani
dzisiaj mam dla was coś do pochrupania
obojętnie czy wiczorem do winka 
czy rano dla dzieci do szkoły
czy z twarożkiem rano na śniadanie



chrupki chlebek skandynawski



co potrzeba

100 g mąki orkiszowej
40 g nasion sezamu
25 g nasion siemia lnianego
25 g pestek z dyni
30 g pestek słonecznika
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka papryki (proszku)
20 g oleju rzepakowego
150 g gotującej wody




wykonanie w thermomixie

najpierw proszę rozgrzać piekarnik na 150 stopni

i zagotować wodę w czajniku

do thermomixa wrzucamy wszystkie produkty, dolewamy gotującą się wodę 
i mieszamy przez 1 minute / obroty wsteczne 2
następnie należy rozłożyć blachę papierem do pieczenia, 
rozprowadzić masę cieniutko , tak 2 mm, wyrównać

pieczemy przy 150 stopniach przez 45 minut

po upieczeniu łamiemy na takie kawałki jakie chcemy



Ja używam tupperware mate silikonową, naprawdę super praktyczna sprawa, ale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, będzie smakowało tak samo :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY