13 paź 2018

Sobotnia kawa u Reginy # 34 plus zupa brukselkowo-klopsikowa

Witajcie kochani
Czas na sobotnią kawę u Reginy

czas trochę poplotkować





Co pijecie dzisiaj ?
Kawkę czy herbatkę ?
co u was ciekawego?
ja się przyznam wolę prawdziwą
latte mattchiatto :)
moja córka pije matcha latte



Nasza sobota była spokojna
nic ciekawego
ale za to super ładna pogoda
a to prawie połowa października
a w Hamburgu 26 stopni :)
dosłownie lato!
wypadało by grilla wystawić :)





Mimo letniej pogody
na obiad była typowo
jesienna zupka
albo dokładniej - potrawka

Brukselka - ziemniaczki i klopsiki
w pomidorowym sosiku




co potrzeba

500-600 g brukselki
500-600 g ziemniaków
700 g wody
1 łyżeczka soli

do klopsików

300-400 g mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz i papryka

do sosu
puszka pomidorów ( pomidory w kawałkach)
40 g mąki
40 g masła
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka bulionu warzywnego
troszkę pieprzu
1 łyżeczka cukru
100 g śmietany albo serka typu philadelpia



wykonanie
najpierw przygotujemy klopsiki
wrzucamy mięso mielone, jajko, bułke tartą, sól, pieprz i paprykę
mieszamy 2 minuty / obroty wsteczne 3

 formujemy małe klopsiki i rozkładamy na przystawce varoma
ja kładę papier do pieczenia, żeby nic nie kapało na warzywa 
( ważne boczne szczelinki nie mogą być zasłonięte)

Brukselki - obieramy zewnętrzne listki i kroimi na pół
układamy na varomie
ziemniaczki obieramy i kroimy na małe kawałki, mniejwięcej wielkości brukselki
i wkładamy do koszyczka

wlewamy wodę do naczynia miksującego, solimy
zawieszamy koszyczek z ziemniaczkami
zakładamy przykrywkę
stawiamy varome z brukselką i klopsikami , zamykamy
gotujemy 30 minut / varoma / obroty 1

po 30 minutach, odstawiamy varome na bok, 
wyciągamy koszyczek z ziemniakami
przelewamy wodę do innego naczynia

Pomidory przelewamy z puszki przez sitko, 
pomidory będziem później potrzebować, teraz tylko ten płyn 

Przystępujemy do robienia sosu

do naczynia miksującego dodajemy mąkę i masło i paprykę w proszku
gotujemy 3 minuty / 100 stopni / obroty 2

teraz dodajemy ten płyn z pomidorów w puszce i wodę co została z gotowania warzyw
wszystkiego powinno być 600 g - w razie czego dolać wody
plus bulion warzywny, sól, pieprz, cukier
gotujemy 5 minut / 100 stopni / obroty 3

na koniec dodajemy śmietanę albo serek 
i mieszamy 10 sekund / obroty 4

dodajemy pomidory i mieszamy delikatnie
10 sekund / obroty wsteczne 3

do dużego naczynia przykładamy 
ziemniaki, brukselkę, klopsiki
i polewamy sosem


gotowe 
serwujemy








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY