Mleko migdałowe domowej roboty
z Thermomixa
składniki
200 g migdałów (całe i nieobrane)
600 g wody
wykonanie
Włóż migdały do miski i dodaj tyle wody, aby je pokryć.
Odstaw na jedną noc,
muszą sie ok. 12 godzin moczyć - ważne!
muszą sie ok. 12 godzin moczyć - ważne!
Następnego dnia odlej wodę i dobrze przepłucz migdały.
Dodaj migdały i około 600 g wody do garnka miksującego
i miksuj przez 1 minutę / obroty 10.
i miksuj przez 1 minutę / obroty 10.
Następnie trzeba przelać mleko migdałowe 3 lub 4 razy przez sitko
i wydusić resztę,
kto lubi również odcedzić jeszcze przez cienki ręcznik kuchenny
i wydusić resztę,
kto lubi również odcedzić jeszcze przez cienki ręcznik kuchenny
Jeśli chcesz, możesz osłodzić mleko migdałowe.
Przelej mleko z powrotem do czystego garnka miksującego
i dodaj brązowy cukier, miód, sok z agawy itp. do smaku
i wymieszaj przez kilka sekund.
i dodaj brązowy cukier, miód, sok z agawy itp. do smaku
i wymieszaj przez kilka sekund.
Moje notatki
Mleko migdałowe przechowuj w lodówce.
Nie dluzej jak około 4-5 dni.
Przed użyciem zawsze dobrze wstrząsnąć.
Dodawaj do herbaty, chaitea, kawy, płatków śniadaniowych itp.
Pozostałe migdały/mus można wykorzystać
do innych przepisów (mus do chleba, ciasta itd
do innych przepisów (mus do chleba, ciasta itd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz