17 lut 2018

Mleko migdałowe domowej roboty z Thermomixa

Mleko migdałowe domowej roboty 
z Thermomixa




składniki

200 g migdałów (całe i nieobrane)
600 g wody
Thermomix i sitko lub ręcznik kuchenny






wykonanie

Włóż migdały do ​​miski i dodaj tyle wody, aby je pokryć.
Odstaw na jedną noc, 
muszą sie ok. 12 godzin moczyć - ważne!
Następnego dnia odlej wodę i dobrze przepłucz migdały.
Dodaj migdały i około 600 g wody do garnka miksującego 
i miksuj przez 1 minutę / obroty 10.
Następnie trzeba przelać mleko migdałowe 3 lub 4 razy przez sitko 
i wydusić resztę, 
kto lubi również odcedzić jeszcze przez cienki ręcznik kuchenny

Gotowe





oto moja chai herbatka z mleczkiem




Jeśli chcesz, możesz osłodzić mleko migdałowe.
Przelej mleko z powrotem do czystego garnka miksującego 
i dodaj  brązowy cukier, miód, sok z agawy itp. do smaku 
i wymieszaj przez kilka sekund. 
Smacznie smakuje również z wanilią.




Moje notatki

Mleko migdałowe przechowuj w lodówce. 
Nie dluzej jak  około 4-5 dni. 
Przed użyciem zawsze dobrze wstrząsnąć.
Dodawaj do herbaty, chaitea, kawy, płatków śniadaniowych itp.
Pozostałe migdały/mus można wykorzystać 
do innych przepisów (mus do chleba, ciasta itd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY