27 lut 2018

Czosnek-Pietruszka



Czosnek-Pietruszka 
pasta przygotowana na zapas




składniki:

100 g czosnku
30 g pietruszki (łodyżki i listki)
40 g soli morskiej (grubej)
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Należy obrać czosnek.
Umieść czosnek, pietruszkę i sól w naczyniu do miksowania i rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 10, 
sprawdź i w razie potrzeby, należy wszystko zsunąć łopatką na dól i powtórzyć tą czynność jeszcze raz,  aż powstanie ładna pasta.
Przełóż wszystko do słoiczka, lekko przycisnij i polej oliwą z oliwek, zamknij słoik.
Należy przechowywac w lodówce, w lodówce można nawet prawie rok przechowywać ale  - ważne, zawsze musi być pasta pokryta olejem.


Ta pasta odpowiada - 1 łyżeczka = 1 ząbek czosnku

Do czego stosuje?

np. do przyprawiania zup, sosów, masła ziołowego, past do chleba

Pietruszka i czosnek - to witaminowa bomba:) 



3 komentarze:

  1. Nie, to nie jest pomyłka , ten czosnkowy konzentrant jest słony, wystarczy wtedy np. jedna łyżeczka pasty na taki twarożek do chlebka , jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY