18 mar 2018

Krem czekoladowo-orzechowy


Krem czekoladowo-orzechowy



składniki:

200 g orzechów laskowych bez skorupek
100 g miodu
100 g masła - miękkiego
2 łyżki kakao prawdziwego






Wykonianie w thermomixie

Włóż orzechy laskowe do garnka  miksującego i rozdrobnij przez 3 sekund / obroty 6

następnie przesyp na patelnie i  należy delikatnie uprażyc na patelni na średnim ogniu

Orzechy przełóż na talerz i poczekaj, aż ostygną

Następnie włóż prażone orzechy z powrotem do garnka  miksującego
i rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 10  

Dodaj miód, masło i kakao
i mieszaj przez 1 minute  / obroty  4
Przełóż do słoiczka albo innego pojemnika, przechowywać należy w lodówce,
W zamkniętym szczelnie słoiczku i w lodówce, można  nawet przez kilka tygodni przechowywać

Świetny pomysł na prezent






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY