Łosoś z brokułami i ryżem z koperkowo cytrynowym sosem
Przepis Thermomixowy
2 łyżeczki rosołku warzywnego
250 g ryżu
500 g brokułów
600-800 g filetów z łososia mrożonych
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 cytryna
1 pęczek koperku lub koperek mrożony
200g mleka
30 g mąki
30 g masła
Wykonanie w Thermomixie
Jeśli świeży koper bierzecie, to zacznij od koperku,wrzuć najpierw koperek do garnka miksującego i rozdrobnij 3 sek / obroty 6 i odstaw go na bok
Łosoś (ja biore zamrożony ) przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Umieść papier do pieczenia na wkładzie Varomy
i ułóż na nim łososia,
Dodaj wodę i bulionu do garnka miksującego, zawieś koszyczek do gotowania i odważ ryż, musi być mokry (ważne, w przeciwnym razie nie będzie miękki
Do przystawki Varomy wrzuć brokuły (różyczki brokułów), lub inny rodzaj warzyw, a następnie razem z łososiem gotować 25 min / Varoma / obroty 1
Po 25 minutach odłóż Varomę na bok, a także ryż
Odlać wode, a następnie 300 g do garnka miksującego plus mleko, masło, mąke i 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do gotowania 4 min / 100 stopni / obroty 3.
Na koniec z solą i pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem wymieszać 10 sek /obroty 8
Podawaj natychmiast z łososiem, ryżem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz