Dzisiaj coś na szybko
kiedyś był u nas ryż na mleku jak mieliśmy czas,
czyli w sobotę albo niedzielę
jak miłam czas stać pół godziny w kuchni
pilnować i mieszać,
albo jeszcze gorzej - z torebki, taki gotowy,
a od kiedy mamy thermomix,
rano wrzucam wszystko do garnka miksującego
40 min - wszyscy gotowi do wyjścia ( do szkoły i pracy)
szybko przelewam do słoiczków i w droge,
albo wieczorem na kolacyjke
albo w dzień na deserek
1000 g mleka
220 g suchego ryżu*
2 szczypty soli
50 g cukru
cynamon - pół łyżeczki
wszystko wkladamy do garnka mikującego i gotujemy bez miarki,
przez 40 min / 90 stopni / obroty wsteczne 1
Przelać wszystko do miseczek , zostawić na 10 min, żeby jeszcze ryż napęczniał
smakuje na ciepło i zimno
Można posypać cukrem i cynamonem
albo z sokiem np. malinowym
albo z owocami
Przepis można spokojnie o połowe wszystkie składniki zmiejszyć
wtedy trzeba skrócić czas gotowania na 35 min
Ważne - zawsze wsteczne oboroty!!!!
* w niemczech używam tego ryżu, nie wiem czy Polsce można go też kupić? z tego ryżu wychodzi super smaczyny i puszysty ryż na mleku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz