9 wrz 2018

Surówka z cukinii i mięty oraz deserek

Witajcie kochani
co robicie
jak w niedziele, myślicie
już się dzisiaj nic nie zdarzy,
pijecie sobie kawkę i relaks popołudniowy na całego
i nagle,



ale mama przeciesz jesteśmy na grilla zaproszeni
i ja potwierdziłam że przyjdziemy,
nie powiedziałam ci tego???
a i mamy coś do grilla przynieść
jakąś sałatke albo deser



strachu i paniki w moich oczach nie dało sie ukryć
jak na grilla zaproszenii?
dzisiaj?
ale ja nic nie mam w domu
biegiem do lodówki
córka za mną krzyczy
za godzinę się zaczyna

żeby opisać tragiedię tego wydarzenia
należy może powiedzieć
że w Niemczech w każdą niedzielę
wszystkie sklepy są zamknięte :)


No więc lodówka - prześwietlenie
co mamy, co zostało?

no i zrobiłam suróweczke i deserek




najpierw zagotowałam budyń, żeby miał czas na ostygnięcie
( garnek z budyniem wstawiłam do zimnej wody 
i mieszałam żeby przyśpieszyć proces chłodzenia)

i zabrałam się w tym czasie za surówkę



Surówka z cukinii i listkami mięty


co potrzeba

4-6 gałązek mięty ( jak kto lubi, lepiej mniej , żeby nie było za intensywne w smaku)
300 g marchewki ( obrane i w kawałkach)
400 g cukinii ( kawałkach )
20 g soku z cytryny
20 g oleju z oliwek
1 łyżeczka soli
trochę pieprzu
5-10 g musztardy

wykonanie w thermomixie

Listki mięty oddzielić co gałązek
Listki wrzucić do naczynia miksuącego
i wszystkie inne produkty również

wszystko razem rozdrabniamy i mieszamy przez 5 sekund / obroty 4

gotowe

a na deser




Deser 
Co potrzeba


500 g serka twarogowego
500 g budyniu waniliowego, przestudzonego
2 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
poł słoika z wiśniami 
( własnej roboty zaprawione wiśnie /kompot ) 
albo kupione, my kupujemy :)
wiśnie należy odlać i potrzeba tak ok. 200-250 g wiśni
100-150 g mrożonych malin
1-2 łyżki cukru waniliowego
cukier  - jak słodko kto lubi, ale nie trzeba dużo bo banany i wiśnie są już słodkie, można również zamiast cukru zrobić z miodem
czekolada w wiórkach do posypania


wykonanie w thermomixie

wrzucamy do naczynia miksującego:
serek twarogowy, budyń, banany w kawałkach, sok z cytryny, cukier waniliowy i cukier 
mieszamy 15 sekund / obroty 6 

przekładamy do dużej miski
i mieszamy łyżką ostrożnie z mrożonymi malinami i wiśniami
wstawić do lodówki ( najlepiej na 1-2 godziny :) ) 
ale można jak my zaraz zabrać 
przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi

Można zostawić w dużej misce i każdy sobie sam nakłada ile chce, albo już poprzekładać np. do  szklaneczek  i serwować ładnych szklaneczkach




Nawet zdąrzyłam się przebrać i makijaż poprawić
i już byliśmy na grillu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY