Super szybko i łatwo zrobione
poprostu przepyszne
pralinki z amaretto
w sumie myślałam że nie przepadam za pralinkami
i jak je dostałam,
na naszej świątecznej imprezie thermomoxowej w prezencie
to byłam ciut ciut zawiedziona
Ale w sumie nie było co się smucić
jak rzucicie okiem co wszystko dostałam tego dnia
to nic tylko się cieszyć
że mam taką super pracę
dostaliśmy takie cienkie deseczki pod thermomix
żeby można go było łatwo przesuwać
następnie taką super grubą deske do krojenia
thermo butelkę w kolorze naturalnie ciemno zielonym
i napisem thermomix
no i każdy miał coś zrobionego w thermomixie przynieść
i potem była gra i losowanie kto co z tych przysmaków dostanie
no i ja dostałam/ wylosowałam pralinki
i jak je dzień później spróbowałam
to zaraz do koleżanki po przepis napisałam
no i mam - dostałam
i mogę się z wami tym przepisem podzielić ;)
przepyszne :)
z dużej porcji wyjdzie 65 kulek,
jak komuś za dużo podaje zaraz przepis ( wypóbowany ) na połowe
15 g liofiliyowane maliny
ale koleżanka wzięła poprostu mrożone maliny :)
40 g ( 20 g ) migdałów
230 g ( 115 g ) herbatników
150 g ( 75 g ) gorzkiej czekolady
150 g ( 75 g ) mlecznej czekolady
80 g ( 40 g ) amaretto
60 g ( 30 g ) śmietany
Maliny wrzucamy do garnka miksującego
i mielimy przez 5 sekund / obroty 8
przekładamy na płaski talerz
następnie migdały do garnka miksującego
i mielimy 5 sekund / obroty 8
przekładamy do innej miski
następnie herbatniki do garnka miksującego
i rozdrabniamy 6 sekund / oborty 8
i przedkładamy do migdałków
Teraz obydwa rodzaje czekolady wrzucamy do naczynia miksującego
i rozdrabniamy przez 6 sekund / obroty 8
zsuwamy wszystko na dół
dodajemy herbatniki i migdały
dodajemy śmietane i amaretto
i mieszamy wszystko 20 sekund / obroty 4
wyciągamy mase i formujemy małe kulki
na końcu obklejamy pralinki w malinkach, kulamy je w tych malinkach
przechowywać należy w chłodnym miejscu
przed upływem 14 dni
powinny zniknąć ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz