25 mar 2018

Zajączkowe śniadanie - dżem - śniadanie zajączka


Mam też

Zajączkowe śniadanie - dżem



To jest dżem, który ostatnio wszyscy w Niemczech na Wielkanoc robią 

taka moda :)
no więc ja też zrobiłam
i pokażę wam teraz
ten pomysł,
może będziecie mieć ochotę też go na wielkanocny stół zrobić,
albo jako prezenty




300 g marchwi w kawałkach
300 g jabłek na kawałki (obranych)
300 g soku pomarańczowego (świeżo wycisniętego lub kupionego - ale nie słodkiego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
Pomarańczowy aromat do pieczenia ( pare kropelek)
500 g cukru żelującego 2: 1




Wykonanie

Włóż marchewki i jabłka do naczynia miksującego i posiekaj przez 10 sekund / obroty 8

następnie dodaj wszystkie składniki i wymieszaj 5 sekund / obroty 4

Teraz gotuj 14 min / 100 stopni / obroty 2

Pamiętaj, aby sprawdzić czy dżem stężał 
i ewentualnie kontynuować gotowanie następne 2 Min i znowu zrobić próbę

Zmiksować 8 - 16 sekund / obroty 6 , 
jeśli nadal chcesz kawałki to 8 sekund , a 16 sekund będzie bez.

Rozlej natychmiast do słoiczków, zamknij i zostaw do ostygnięcia

parę wstążeczek i już gotowe prezenty



a może macie ochotę na jeszcze inny smaczny dżemik

dżem-malinowy-z-awokado

malinowe-maso-i-lemon-curd


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY