Mam też
Zajączkowe śniadanie - dżem
To jest dżem, który ostatnio wszyscy w Niemczech na Wielkanoc robią
taka moda :)
no więc ja też zrobiłam
i pokażę wam teraz
ten pomysł,
może będziecie mieć ochotę też go na wielkanocny stół zrobić,
albo jako prezenty
300 g marchwi w kawałkach
300 g jabłek na kawałki (obranych)
300 g soku pomarańczowego (świeżo wycisniętego lub kupionego - ale nie słodkiego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
Pomarańczowy aromat do pieczenia ( pare kropelek)
500 g cukru żelującego 2: 1
Wykonanie
Włóż marchewki i jabłka do naczynia miksującego i posiekaj przez 10 sekund / obroty 8
następnie dodaj wszystkie składniki i wymieszaj 5 sekund / obroty 4
Teraz gotuj 14 min / 100 stopni / obroty 2
Pamiętaj, aby sprawdzić czy dżem stężał
i ewentualnie kontynuować gotowanie następne 2 Min i znowu zrobić próbę
i ewentualnie kontynuować gotowanie następne 2 Min i znowu zrobić próbę
Zmiksować 8 - 16 sekund / obroty 6 ,
jeśli nadal chcesz kawałki to 8 sekund , a 16 sekund będzie bez.
jeśli nadal chcesz kawałki to 8 sekund , a 16 sekund będzie bez.
Rozlej natychmiast do słoiczków, zamknij i zostaw do ostygnięcia
parę wstążeczek i już gotowe prezenty
a może macie ochotę na jeszcze inny smaczny dżemikdżem-malinowy-z-awokado
malinowe-maso-i-lemon-curd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz