7 lip 2018

Sobotania kawa u Reginy # 20 plus szaleństwo jagodowe



Witajcie kochani


sezon jagodowy 





Sobota :)

czas na
sobotnią kawe u Reginy

czas trochę poplotkować



co wy piliście dzisiaj
u nas kawka
w nowych kubeczkach

kto mnie zna to wie
że mam taki mały błąd genetyczny
zbieram kubki, filiżanki, miseczki itd.

no i  dzisiaj doszły dwa nowe kubeczki
i zaraz trzeba było spróbować
czy kawa z nich smakuje 



a poza tym
w zeszłą sobote nie było naszego spotkania
bo byliśmy na urlopie w Polsce
czas minął nam przyjemnie
pogoda była super
i urlop minął jak zwykle za szybko

ale jakby co, to mój tata by powiedział:
nie miała baba problemu to......

to sobie nakupowała świeżych warzyw i owoców
w tym właśnie kilka kilo leśnych jagód



no więc mam dla was dzisiaj pare
przepisów w jagódkami


Naprawdę był problem w tym krótkim czasie
wszystkie przerobić
więc część poważyłam po 200g i zamroziłam
przyda sie :)




codziennie na śniadanko
były jagódki
 np. kaszka manna z jagodami i sosem waniliowym




Kasza manna jak u mamy :)

400 g mleka
100 g śmietany 
(ze śmietaną jak ma być deser, ale jak robimy na śniadanie, to daje 500 g mleka)
50-60 g kaszy mannej ( tu też zależy jaką gęstą kto lubi - ja uwielbiam gęstą )
2 łyżki cukru ( tu jak i ile kto lubi i chce)
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

wykonanie za pomocą thermomixa

wszystkie składniki do naczynia miksującego i wymieszać przez 4 sekundy / obroty 4
następnie 8 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 2 zagotować

Przelać odrazu do miseczek i spożywać na ciepło lub na zimno

a z czym ?

kto co lubi: owoce, cukier, cynamon, syrop, sok

u nas w sezonie jagodowym, oczywiście jagody a na nie sos waniliowy ) 






w drugi dzień

Koktail w miseczce

a nie tym razem w słoiczku 
bo do zabrania do pracy i szkoły




smoothie do jedzenia

pierwsza część

150 g jagód
1 banan
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków owsianych
i miód do smaku ( ile kto lubi )
druga część
150 g truskawek
1 banan
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków owsianych
miód do smaku ( łyżka albo dwie)

wykonanie w thermomixie

część pierwsza 
 wszystko do naczynia miksującego i 50 sekund / obroty 10 zmiksować
rozlać co dwóch słoiczów

przeplukać naczynie miksujące

i tak samo zrobić drugą część z truskawkami
ostrożnie przelać do słoiczków

na góre pasują:
jagody, truskawki, nasiona chia, pestki słonecznika albo wiórki kokosowe



trzeciego dnia
jogody do picia

koktail  mleczny z jagodami :)



a z całego kilograma
zrobiłam
marmolade
pisało w przepisie
 że szwedzka marmolada z leśnych jagód
smakuje jak ta w szwedzkim melblowym sklepie ;)


po prostu pyszna
w zeszłym roku już ją robiłam
i poszła tak samo szybko
jak ciepłe bułki ;)

Moja koleżanka z pracy się śmiała
i mówiła 
pycha 
ten twój szwedzki dżem z polskich jagód
robiony w niemczech :)




marmolada z leśnych jagód

1000 leśnych jagód ( umytych)
500 g cukru żelującego
pół łyżeczki zmielonej wanilii
sok z połowy cytryny

wykonianie w thermomixie

 wszystkie produkty umieścić w garnku miksującym
i gotować przez 12-14 min /100 stopni / obroty wsteczne 2

Gotową marmolade przelać do przedtem przygotowanych słoików 
( umytych i przepłukanych wrzącą wodą)
odrazu zakręcić i postawić na 5 min odwrotnie, na zakrętce

Następnie postawić normalnie i odczekać aż ostygnie
przechowywać w chłodnym miejscu

Smakuje super, bo owoce są jeszcze całe, 
no chyba że zapomieliście o obrotach wstecznych







życzę wam przyjemnego weekendu

pozdrawiam
Regina







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY