11 lip 2018

Ciasto czekoladowe z cukinii i orzechami włoskimi



dzisiaj mam dla was ciasto czekoladowe

z cukinii i orzechami włoskimi 




Obiecuje, że nikt nie skapnie się, 
że to ciasto jest z cukinii
super soczyste, wilgotne  i czekoladowe,
nie jest takie ciężke  jak brownies

i naprawdę możecie robić konkurs
kto zgadnie z czego jest ciasto :)

poza tym 
poprostu pycha




Ciasto czekoladowe z cukinii i orzechami włoskimi

Co potrzeba

150 g orzechów włoskich
300 g cukinii
300 cukru
4 jaja kurze
1 łyżeczka ekstraktu wanilii ( albo 2 łyżki cukru waniliowego)
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki kakao
300 mąki
paczuszka proszku do pieczenia
250 g oleju rzepakowego

polewa czekolodowa

120 g czekolady gorzkiej
120 g śmietany 30%
10 g tłuszczu roślinego
50 g orzechów włoskich
50 g cukiereczków np. smartis albo m&m







wykonanie za pomocą thermomixa

Zaczynamy od orzechów włoskich do dekoracji, 
50 g orzechów wrzucić do garnka miksującego 
i rozdrobnić 4 sekundy / obroty 4 
i przełożyć do miseczki na później

Teraz 150 g orzechów włoskich do naczynia miksijącego 
i zmielić przez 10 sekund / obroty 6 i przełożyć do innej miseczki

Obrać cukinii i pokroić w kawałki i dodać co garnka miksującego, 
rozdrobnić przez 4 sekundy / obroty 5 
i  przełożyć do zmielonych orzechów

przepłukać garnek, wsypać cukier, cukier waniliowy i jajka do garnka miksującego 
i mieszać przez 2 minuty / obroty 4

następnie dodać mąke, cynamon, sól, kakao, proszek do pieczenia i olej rzepakowy 
i wymieszać przez 20 sekund / obroty 5, 
teraz dodać zmielone orzechy i cukinii,
przy pomocy łopatki wymieszać  wszystko przez 20 sekund / obroty 5

Przygotować forme albo tortownice o średnicy 24-26 cm, wyłożyć papierem albo wysmarować masłem

Przelać ciasto i piec w piekarniku przy 175 stopni  / przez 50 minut

Przestudzić

Na przestudzone ciasto przygotować polewe

Czekolade w kawałkach dodać co garnka miksującego, do tego śmietane i tłuszcz roślinny i rozpuścić wszystko przez 4 minuty / 50 stopni / obroty 2
Chwilę przestudzić, żeby nie było już za płynne i polać ciasto
na to rozsypać te na początku przytowane orzechy i smartis

Wstawić na 3 godziny do lodówki




serwować do kawki 
i ogłosić konkurs , 
kto zgadnie co jest w środku ;)







życzę smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY