15 sie 2018

Zupka pomidorowo-marchewkowa z mleczkiem kokosowym


Witajcie kochani

a dzisiaj mam coś innego na kolację



Zupka pomidorowo-marchewkowa 
z mleczkiem kokosowym






co potrzeba 

400 marchewki obranej i pokrojonej w duże kawałki
500 pomidorów przekrojonych na pół
2-3 łodyżki szczypioru z cebulką
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki thai-curry pasty
500 g wody
1 łyżeczka soli
150 g mleczka kokosowego


do posypania na zupke

bardzo cieniutko pokrojona marchewka, pokrojona w cieniutkie spiralki / paseczki
zielona część szypioru pokrojona w plasterki
suszone płatki chili
pietruszka albo jak kto lubi kolendra



wykonanie za pomocą thermomixa

Najpierw kroimi cebulki w plasterki i wrzucamy do garnka miksującego, dodajemy olej kokosowy i curry-paste 
i podgrzewamy 3 minuty / 100 stopni / obroty 2

dodajemy marchewki, pamidory, sól, wodę 
i gotujemy przez 13 minut / 100 stopni / obroty 2

dodajemy mleczko kokosowe 

i wszystko razem miksujemy - ostrożnie bardzo gorące
miksujemy 30 sekund / obroty 6-8

posypujemy marchewka itd

chili ostożnie, żeby nie było za ostre ;)

smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY