30 maj 2018

Truskawkowo-cytrynowy krem


Truskawkowo-cytrynowy krem
super jako letni derser





300 g truskawek
garść liści mięty
1 łyżeczka miodu
3 łyżki soku pomarańczowego
2 cytryny ekologiczne
250 g serka kremowego
250 g mascarpone
30 g cukru

wykonanie

Truskawki umyć i usunąć szypulki, truskawki i listki mięty pokroić i  wymieszać z miodem i sokiem pomarańczowym w misce  i pozostawić na kilka minut.

Obierz cienko skórki  z dwóch ekologicznych cytryn i umieść w garnku miksującym
i rozdrobnij 10 sekund / obroty 10.
Dodaj sok z 2 cytryn, dodaj serek kremowy, mascarpone i cukier 
i wymieszaj przez około 20 sekund / oborty  3

Przełóż krem cytrynowy i truskawki warstwa po warstwie do małych szklanek lub do jedej dużej np. miski szklanej , albo dużego słoika jak ja, bo byliśmy zapraszeni na grilla i wzięłam na deser



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY