Truskawkowo-cytrynowy krem
super jako letni derser
300 g truskawek
garść liści mięty
1 łyżeczka miodu
3 łyżki soku pomarańczowego
2 cytryny ekologiczne
250 g serka kremowego
250 g mascarpone
30 g cukru
wykonanie
Truskawki umyć i usunąć szypulki, truskawki i listki mięty pokroić i wymieszać z miodem i sokiem pomarańczowym w misce i pozostawić na kilka minut.
Obierz cienko skórki z dwóch ekologicznych cytryn i umieść w garnku miksującym
i rozdrobnij 10 sekund / obroty 10.
Dodaj sok z 2 cytryn, dodaj serek kremowy, mascarpone i cukier
i wymieszaj przez około 20 sekund / oborty 3
Przełóż krem cytrynowy i truskawki warstwa po warstwie do małych szklanek lub do jedej dużej np. miski szklanej , albo dużego słoika jak ja, bo byliśmy zapraszeni na grilla i wzięłam na deser
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz