19 lut 2018

Babka marmurkowa varoma - Babka na parze

Babka marmurkowa z varomy
zrobiona na parze



Mała babeczka, 
super jak ma się ochotę na kawałek ciasta :) 
a nie na ciasto na 3 dni ;)

składniki

100 g masła
120 g mąki
2 jajka
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
20 g mleka

10 g mleka
5 g gorzkiego kakao

Masło i mąka do natłuszczenia i obsypania formy

75 g gorzkiej czekolady
50 g śmietanki

małą foremka o średnicy 16 cm, taka która pasuje do dolnej części Varomy - ja mam silikonową formę 16 cm, można wziąść też podłużna 21 x 10 x 6 cm




przygotowanie
Wysmaruj forme masłem i posyp mąką

Do garnka miksującego dodaj masło, mąka, jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i 20 g mleka   i wymieszaj  30 sek / obroty 5

Połowę  ciasta przełóż do przygotowanej formy , drugą połowe ciasta  pozostaw w garnku miksującym i dodaj 10 g mleka, kakao i mieszaj przez 15 sekund / obroty 3,

Przełóż ciemne ciasto na jasne i ostrożnie zamieszaj widelecem, żeby uzyskać  czekoladowy wzór

Teraz przykryj folią spożywczą forme, najważniejsze żeby para nie kapała na babke

Włóż forme do dolnej varomy i przykryj przykrywką  ( ważne, pare otworków musi być wolnych, żeby para mogła przechodzic)

Nalej 1500 g wody w naczynia miksującego, nałóż  Varomę i gotuj przez 60 minut / Varoma / obroty 2

Wyjmij forme i pozostaw ciasto w formie na 10-15 min do ostygnięcia, nastepnie 
ostrożnie wyjmij z foremki




Do glazury czekoladowej
75 g ciemnej czekolady , rozdrobnij  7 sekund / oborty 7 dodaj śmietane i  2 min / 50 ° / obroty 4 rozpuść czekolade i polej ciasto





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY