Krem czekoladowy - nasza Nutelka
na chlebek albo bułeczki
bez oleju palmowego
100 g orzechów laskowych
80 g cukru
140 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
50 g masła
80 g mleka, najlepiej 3,5%
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozprowadź orzechy laskowe na blasze z papierem do pieczenia i praż orzechy przez 15 minut
zostaw aby ostygły i usuń skórki,
Wrzuć obrane orzechy bez skórki i cukier do miski miksującej i zmiel przez 30 sekund / obroty 10, następnie dodaj ciemną i białą czekoladę w kawałkach i ponownie zmiel przez 30 sekund / obroty 10
Dodaj masło i mleko i rozgrzej wszystko przez 6 min / 50 stopni / obroty 4
Przelej krem czekoladowy do jednego dużego albo dwóch mniejszych słoików ,
pozostaw do ostygnięcia,
przechowuj w lodówce
Pół godziny przed posilkiem wyjmij z lodówki, aby czekolada była kremowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz