25 kwi 2018

Krem czekoladowy - nasza Nutelka




Krem czekoladowy - nasza Nutelka

na chlebek albo bułeczki
bez oleju palmowego





100 g orzechów laskowych
80 g cukru
140 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
50 g masła
80 g mleka, najlepiej 3,5%

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozprowadź orzechy laskowe na blasze z papierem do pieczenia i praż orzechy przez 15 minut
zostaw  aby ostygły i usuń skórki, 
Wrzuć obrane orzechy bez skórki i cukier do miski miksującej i zmiel przez  30 sekund / obroty 10,  następnie dodaj ciemną i białą czekoladę w kawałkach i ponownie zmiel przez 30 sekund / obroty 10

Dodaj masło i mleko i rozgrzej wszystko  przez 6 min / 50 stopni / obroty 4
Przelej krem czekoladowy do jednego dużego albo dwóch mniejszych słoików , 
pozostaw do ostygnięcia, 
przechowuj w lodówce
Pół godziny przed posilkiem wyjmij z lodówki, aby czekolada była kremowa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY