Rabarbarowo-truskawkowe crumble
z lodami waniliowymi
też uwielbiacie rabarbar?
ja bardzo
dlatego jak zobaczyłam w sklepie to odrazu kupiłam
i odrazu przerobiłam mój przepis na crumble
Co potrzeba :
80 g migdałów (30 g plus 50 g)
80 g mąki
60 g masła
40 g brązowego cukru
40 g cukru waniliowego ( 2 razy 20 g)
1 żółtko jaja
trochę mąki i cukier puder
500 g mieszanki mrożonych owoców - maliny, jagody, truskawki itp
lub
tak jak ja zrobiłam, 3-4 łodygi rabarbaru swieżego a reszta to mrożone truskawki i maliny ( bo tylko to miałam)
Lody waniliowe lub sos waniliowy
forme na tarte albo inną płaską forme do pieczenia
przygotowanie w thermomixie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Dodaj 30 g migdałów do garnka miksującego
i posiekaj przez 5 sekundy / obroty 5
i przełóż do miseczki.
dadaj pozostałe 50 g migdał do garnka miksującego i zmiel przez 10 sekund / obroty 6,
teraz dodaj mąke, brązowy cukier, masło, 20 g cukru waniliowego i 1 żółtko
i wymieszaj wszystko od 10 do 15 sekund / obroty 6
Rabarbar i mrożone owoce ułóż na płytkie naczynia do pieczenia
(wielkość tak 25 x 30 cm)
posyp 1 łyżką mąki, 30 g posiekanych migdał i 20 g cukieru waniliowego i wymieszaj
(jak lubisz bardziej słodsze to jeszcze troche cukru na góre, rabarbar jest często bardzo kwaśny )
Teraz rozprowadź kruszonke na całej powierzchni
Piec trzeba przez 40 minut - 180 stopni
posyp ciepłe crumble cukrem pudrem
Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym
Co tu mówić, było pyszne,
ciepłe crumble z lodami waniliowymi i pyszną kawą,
wszystko na dworzu w ogrodzie,
to sie nazywa niedziela wiosną :)
smakuje również z sosem waniliowym
tutaj jest przepis sos waniliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz