17 kwi 2018

bułeczki z dzikim czosnkiem


bułeczki z dzikim czosnkiem





8-10 liści dzikiego czosnku
1/2 kostki drożdży ( 20 g )
60 g letniej wody
1 łyżeczka  cukru
250 g serek kremowy, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu
200 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
1 jajko
20 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli

wykonanie w thermomixie

Umyj dziki czosnek i wysusz go, dodaj do naczynia miksującego i posiekaj 3 sekundy / obroty 8, użyj łopatki, aby wszystko zsunąć na dół  i posiekaj jeszcze raz, 2 sek / obroty 8
Dodaj pozostałe składniki i zagniataj ciasto przez 2 minuty / interwał
Włóż ciasto do miski i przykryj, pozostaw na 30 minut
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, posyp  trochę mąką
Po 30 minutach ułóż ciasto na blasze do pieczenia  i lekko rozprowadz rękoma, lekko że tak powiem "rozwałkuj"  dłońmi, a następnie pokrój łopatką w kwadraty, odczekaj jeszcze raz, tym razem 20 min
a następnie do piekarnika i  piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY