bułeczki z dzikim czosnkiem
8-10 liści dzikiego czosnku
1/2 kostki drożdży ( 20 g )
60 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
250 g serek kremowy, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu
200 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
1 jajko
20 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
wykonanie w thermomixie
Umyj dziki czosnek i wysusz go, dodaj do naczynia miksującego i posiekaj 3 sekundy / obroty 8, użyj łopatki, aby wszystko zsunąć na dół i posiekaj jeszcze raz, 2 sek / obroty 8
Dodaj pozostałe składniki i zagniataj ciasto przez 2 minuty / interwał
Włóż ciasto do miski i przykryj, pozostaw na 30 minut
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, posyp trochę mąką
Po 30 minutach ułóż ciasto na blasze do pieczenia i lekko rozprowadz rękoma, lekko że tak powiem "rozwałkuj" dłońmi, a następnie pokrój łopatką w kwadraty, odczekaj jeszcze raz, tym razem 20 min
a następnie do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz