2 kwi 2018

wykorzystanie jaj wielkanocnych - Sos z jajek ze szczypiorkiem


Czy macie ten sam problem co ja, 
co roku po Wielkanocy?

Zostały  jajka ugotowane na twardo, 
często piękne kolorowe pisanki,
jeżeli tak
to mam coś dla was
oto propozycja na

wykorzystanie jaj wielkanocnych



Sos z jajek ze szczypiorkiem


7 jajka na twardo
500 g mleka
50 g masła
50 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
1  łyżeczka bulionu
1/2 peczku szczypiorku / podrojonego na drobno
lub inne zioła, które lubisz, mogą być też mrożone


Warzywa / ziemniaki / ryż / ryby lub mięso  ugotować / usmażyć i trzymywać ciepło, lub jeśli masz dwa garnki miksujące to najpierw możesz zrobić  sos, a następnie pozostawić sos w garnku, bo on utrzymuje bardzo długo ciepło i sos tak szybko nie ostygnie



wykonanie sosu

Dodaj mleko, masło, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i bulion do garnka miksującego i zagotuj przez 6 minut / 90 stopni / obroty 2
W tym czasie obierz i pokrój jajka,  pokrój szczypiorek
Po 6 minutach gotowania dodaj połówki jajek i szczypiorek albo inne zioła do naczynia miksującego i posiekaj przez 8 sekund / obroty 4

Ja przedłużam czas jeszcze o  4 sekundy / obroty 4 -  rozdrabinianie, bo lubimy sos raczej bez kawałków jajek, taki bardziej  kremowy





Ten sos jest prawdziwą przeróbką pozostałych po świętach pisanek!
Jeśli bierzesz inne świeże zioła, po prostu włóż je na początku do suchego garnka miksującego i posiekaj  je  przez 3 sekundy /obroty 7 i przełoż do innego pojemnika, a potem dodaj.


Smakuje super ze szparagami, brokułami, ziemniakami , a także z mięsem lub rybą


Oczywiście, sos można robić także o innej porze roku,
wtedy trzeba najpierw ugotować jajka :)
i ostudzić

Jakie wy macie przepisy 
na wykorzystanie ugotowanych na twardo jajek ?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

MOJE INNE CIEKAWE PRZEPISY